Elke relatie die je je kunt bedenken is gebouwd op een aantal pilaren. Regelmatig onderzoek ik hoe ik mijn relaties kan ontwikkelen of verbeteren. Voor mij is de verhouding met mijn vrienden, partner en familieleden erg belangrijk. Ik vroeg mijzelf af: Hoe kun je nou écht een goede relatie opbouwen? Welke pilaren heb je nodig? En wat voor skills zet je hierbij in?
De 6 pilaren van een relatie
Relaties hebben allerlei verschillende fases waarin pilaren worden opgebouwd. Wanneer je een relatie opbouwt of hebt, kan het vlekkeloos verlopen. Wellicht wil je de relatie dan ontwikkelen. Good for you! Het komt ook voor, dat je al wat verder bent in de relatie, en het nu minder goed gaat. Dan kan er iets verkeerd gegaan zijn in de opbouw van jullie pilaren.
Door de algemene pilaren van een relatie te onderzoeken kom je erachter welke constructie niet functioneert. Door bewust te worden welke pilaren gefixt moeten worden, kan je werken aan je relatie. Eerst is het belangrijk om na te gaan welke pilaren er zijn. Vervolgens kun je dan kijken of ze een verkeerde bouwconstructie zijn opgelopen.
Is er iets wat je mist of juist verlangt? Wellicht heeft je relatie dan een renovatie nodig. Dit zijn de zes belangrijkste elementen die een relatie onderhouden, en zorgen voor een goede opbouw:
- De diepte structuur erkennen
- Vertrouwen opbouwen & niet oordelen
- Zie de ander als je gelijke
- Wederkerigheid
- De beste versie zien
- Emotionele support bieden
Dieper op de 6 pilaren in..
Pilaar 1: De diepte structuur erkennen
Er zijn methodes om werkelijk te begrijpen wat er in iemand om gaat en te verstaan wat iemand écht zegt. Één van deze manieren is onderzoeken wat iemand zijn behoefte is. Wat probeert iemand je duidelijk te maken? En is wat iemand zegt ook echt wat deze persoon bedoeld te zeggen? Ga op zoek naar de onderliggende boodschap. Observeer iemands emoties en onbewuste patronen waarmee hij/zij communiceert. De vraag die je jezelf kunt stellen is: Wat heeft iemand nodig? Wat past er bij het patroon om het te kunnen doorbreken?
Pilaar 2: Vertrouwen opbouwen & niet oordelen
Wanneer er geen vertrouwen in een relatie is, durven we over het algemeen niet open en eerlijk te communiceren. We stellen ons minder snel open. We letten op hoe we doen en wat we zeggen. Als er vertrouwen is kunnen we ons veilig voelen, en leven zoals we werkelijk zijn. Als er vertrouwen is, dan durf je meer. Een groot gevaar is oordelen over de ander. Mensen die een oordeel naar hun hoofd krijgen kunnen niet volledig zichzelf zijn. Ze zijn al bestempeld met jouw mening.
Vertrouwen schep je door iemand anders oprecht zichzelf te kunnen laten zijn. Als je het bijvoorbeeld met iemand niet eens bent, vraag je dan af hoe iemand aan een opvatting, emotie of mening komt. Spreek je eigen mening niet direct uit, maar luister. Probeer de ander werkelijk te begrijpen. Zoek niet naar overeenkomsten, maar naar herkenning en een waardering. De grootse lessen zijn:
- Oordeel niet;
- Stel je open voor alles wat anders is;
- Stel vragen;
- Keur niets af.
Wat je ook kunt doen is zelf open kaart spelen. Dan krijgt de persoon in kwestie eerder een signaal dat je oprecht iets met de ander wilt delen. Daarnaast is het nakomen van je afspraken en geheimhouden van mensen hun privéleven, natuurlijk ook belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen.
Pilaar 3: Zie de ander als je gelijke
Soms kun je geen band met iemand opbouwen, omdat je professioneel moet blijven. In sommige relaties heeft één van de twee personen meer autoriteit. De autoriteit heeft dan meer verantwoordelijkheid of een zwaarder tellende mening. Als je dan toch volledig een band met iemand wilt opbouwen is het belangrijk dat die persoon zich wel gelijk aan jou voelt. Wanneer je niet weet of de ander gelijkheid voelt, kun je nagaan of je hem/haar behandelt als je best friend. Spreek je andere mensen net zo aan als je dat bij je beste vrienden doet? Hoe gedraag je je bij je eigen vrienden? Gelijkheid staat erg in verband met vertrouwen.
Pilaar 4: Wederkerigheid
Wederkerigheid is dat als je iets geeft, je er ook iets voor terugkrijgt. Voor een vriendschap hoort dit geen materialistische wederkerigheid te zijn. Voor vriendschap hoop je op steun, hulp, aandacht, vriendschap, goede gesprekken, waardering en mooie gebaren. Met deze elementen kun je waarde aan jullie relatie geven.
“The secret of living is giving”
Hoe meer energie je in één van deze elementen steekt hoe meer jij van waarden bent voor een ander. Voor een relatie is energie nodig, maar niet dezelfde energie. Wanneer je een diepere emotionele band wil opbouwen, is het belangrijk dat jij succes, levensgeluk of emoties met iemand deelt.
Hoe pas je wederkerigheid toe? Het is super easy!
- Bepaal hoe je emotionele steun biedt.
- Voeg emotionele energie toe.
Een mini voorbeeld van wederkerigheid is: iemand wil zijn verhaal kwijt. Signaleer dan de behoefte en pas de emotionele energie toe. Jouw energie kan dan zijn, stil luisteren. Dat kan al waardevol zijn. Maar ook iemand groeten of oog contact maken is al een vorm van energie in iemand steken. Het punt dat er een werkelijke vriendschap is ontstaan, is wanneer je hulp kunt vragen zonder iets ervoor terug te krijgen. Je let dan niet meer op elkaars wederkerigheid. Je let niet meer op hoeveel energie jullie in elkaar steken. Het gaat vanzelf!
WARNING: Wat voor iemand van waarde is, kan voor de ander waardeloos zijn. Dit betekent dat je met iedereen in principe een band kunt opbouwen. Alleen word bewust van elkaars behoeftes.
Pilaar 5: De beste versie zien
Het beste in iemand anders zien, kun je doen door naar de beste versie van een persoon te zoeken. Dit doe je door in elke overweging die je maakt ook rekening te houden met de ander. De ander te betrekken en bij te dragen aan zijn of haar kracht. De persoon in kwestie gebruiken als die persoon er werkelijk ook iets voor zichzelf uithaalt. Span geen mensen voor je karretje, als alleen jij er je voordeel uit haalt. Laat de persoon in kwestie altijd zijn beste ‘ik’ zijn.
Wat ook helpt is motiverend spreken. Daardoor kun je elkaars energielevels aanvullen. Om energie te geven aan de persoon in kwestie, is opbeurend praten een hulpmiddel. Natuurlijk is het fijn om negativiteit met z’n twee te kunnen delen. Alleen zal het jullie beiden meer energie kosten dan geven. Spreek daarom alleen enthousiast en positief over dingen, zodat jullie beiden een leuke avond kunnen ervaren.
Taalgebruik om gesprekken positiever te maken:
- Probleem – Uitdaging, ontwikkeling, groei.
- Leuk – Super, geweldig, tof, cool, te gek.
- Mooi – Fenomenaal, fabulous, charmant, betoverend, amazing.
Breid je woordenschat uit. Gebruik krachtige woorden waar je positief van wordt. Motiverend spreken zorgt voor enthousiasme en energie. Om het effectief in je leven te blauwdrukken, kun je het best drie positieve, motiverende woorden verzinnen en deze toepassen. Hoe meer positiviteit je elkaar brengt, hoe meer jullie je opgeladen voelen.
Pilaar 6: Emotionele support bieden
Wanneer je emotionele steun kunt bieden aan elkaar, betekent het dat je een échte vriendschap hebt opgebouwd. Als het een vriendschap is hoor je voor emotionele steun niets terug te verwachten. Emotionele steun bied je vanuit jezelf. Alleen iedereen ervaart steun op een andere manier. Hierbij is het weten wat de dieptestructuur is bij een persoon wederom essentieel.
Herken iemands behoefte. Vraag bijvoorbeeld: Wat kan ik voor je doen? En neem het ook serieus. Vooral als het voor de ander een uitdaging is en in jouw ogen geen probleem. En vergeet niet! Uitdagingen hoeven niet meteen opgelost te worden. Soms kun je niks aan de situatie veranderen. Advies geven is meestal niet wat de ander nodig heeft. Vaak moet iemand zelf erachter komen wat de oplossing is. Jouw kennis is op dat moment overbodig.
Je kunt iemand daarnaast ook helpen door goede vragen te stellen. Hierdoor kan iemand zelf na denken over zijn of haar uitdaging. Door goede vragen te stellen komt de persoon sneller op de antwoorden die hij/zij nodig heeft. Stel de vragen open, dus niet waar je alleen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden. Wil je toch helpen met de oplossing, maar niet het volledige antwoord geven? Je kunt richting geven door de manier waarop je je vragen stelt. Probeer de vraag altijd naar het positieve te formuleren.
Geef positieve energie, maar het allerbelangrijkste, verlies het niet!