GRRRRRRR… Soms kan ik mij frustreren om de kleinste dingen. Positief blijven is een uitdaging, wanneer je dagelijks obstakels op je pad krijgt. Nu noem Ik het steeds vaker ‘leerlessen’ of ‘uitdagingen‘. Alleen kan ik mij voorstellen – als problemen zich opstapelen – dat er een hoop frustratie kan ontstaan. Soms weet je niet eens waarom je gefrustreerd bent. Bewustwording kan daarbij helpen. In dit artikel lees je over hoe je om kunt gaan met al je frustratie(s)!
Wat is frustratie?
Een gefrustreerde reactie komt niet zomaar ergens vandaan. Frustratie is een negatieve emotie die wordt opgewekt door een gebeurtenis, een trigger. Frustratie kan opborrelen als we niet krijgen wat we willen of verwachten. Frustratie komt dus voort uit behoeftes die niet uitkomen.
Anyways, frustratie is niet verkeerd. Het is alleen de kunst om de frustratie ook positief te kunnen benaderen. Om het bijvoorbeeld om te toveren in een leesles of actie. Alleen hoe doe je dat?
de Cirkel van 8
Hoe werkt de cirkel van acht? Je hebt de boven- en onderkant van de cirkel. Als je een keuze maakt, kies je eigenlijk standaard de slachtofferrol of de leiderschapsrol. Nu is het aan jou in welke rol je wilt vallen. Betrap je jezelf erop dat je vaak in de onderkant van de cirkel beland? Vraag jezelf dan af hoe dat komt. In principe werken de boven- en onderkant beide als een vicieuze cirkel. Wanneer je iets verandert in de gekozen cirkel, kun je de vicieuze cirkel doorbreken. Word je dus eerst bewust of jij een leider of een slachtoffer bent!
Het schema:
Frustraties positief benaderen
Back off
Kun je niks aan de situatie veranderen? Dan is afstand nemen het beste wat je kunt doen. Wanneer je namelijk in je frustratie blijft hangen, ga je je ook minder voelen. De emotie krijgt dan de kans om zich te versterken. Hierdoor kan alles nog intenser aanvoelen dan dat het in werkelijkheid is. Door de hoge frustratie kun je gaan overdrijven.
Je wilt natuurlijk niet gezien worden als een overdrijver. Daarom is afstand nemen van de situatie een positieve actie. Door afscheid te nemen van je emotie en je te focussen op wat je wél wilt, programeer je jezelf om te kijken naar de goede dingen. Hierdoor kan je met je mindset je gevoel positief aanpassen.
Face your frustratie
Dat je afstand neemt van je frustratie, betekent niet dat je het moet ontwijken. Kom je frustratie onder ogen, door het juist van een afstand te bekijken. Bekijk het grote plaatje alsof je van buitenaf, door een raam heen, kijkt naar de situatie. Als je namelijk je frustratie wegstopt, dan komt het nog erger terug. Het wordt dan een trigger. Juist het observeren en voelen van je frustratie zal ervoor zorgen dat je het uiteindelijk kunt loslaten.
Je brein werkt op deze manier: hoe meer je iets ontwijkt en focust om het niet te voelen of zien. Hoe erger de emotie wordt versterkt.
Als je je frustratie niet verwerkt, zal het blijven staan in je onderbewustzijn. Zie het als een soort file in je geheugen. Als je die file nooit meer opent, dan blijft het in je geheugen staan. Als je er iets mee doet, dan veranderd het. Je kan het zelfs zo omturnen in iets goeds, dat het ‘negatieve’ van de file verwijderd wordt. Je ziet dan alleen positiviteit en wellicht het als een les.
Calm your tits
Frustratie zorgt voor (onbewuste) pijn en/of boosheid. Actie ondernemen is goed. Alleen kies hierbij wel het juiste moment. Frustratie zorgt er namelijk voor dat we eerder met wraak willen reageren, dan met vergeving. Kalmeer jezelf daarom eerst voor je een oplossing gaat zoeken. Dan heb je vervolgens na je heftige emotie beter zicht op wat je wel of niet kan doen.
Om de situatie objectief te kunnen beoordelen zou je vergelijkbare situaties kunnen bedenken. Wellicht is je situatie nu veel minder erg, dan eerdere gebeurtenissen. Analyseer ook de negatieve en positieve dingen aan je situatie. Zo kun je alles tegen elkaar afwegen, en geef je je gedachte meer tijd om na te denken. Door na te denken stel je het impulsief handelen uit. Zo heeft frustratie veel minder invloed op je!
Wensen, behoeftes en de realiteit
Onthoud dat niet al je behoeftes ook écht nodig zijn. Word jezelf bewust van wat je wilt. Kijk dan of er een noodzaak zit in hetgeen waar je om vraagt. Vergelijk het ook met de situatie waar je nu in zit. Daarmee bedoel ik: kijk of het verlangen dat je hebt realistisch is. Er zit namelijk een verschil tussen wat je wilt en wat je nodig hebt. Maak onderscheid tussen deze twee aspecten.
Het -ie woord
Acceptatie of actie. Wanneer zet je welk krachtig element in? Als je niets aan de situatie kunt doen, dan heeft focussen op het negatieve – de frustratie – geen enkel goed effect. Dan is acceptatie de enige weg. Kan jij de situatie wel veranderen? Dan is goed om de tips hierboven door te nemen en rustig na te denken over de oplossing. Niet te snel handelen, geef jezelf de tijd om alles te laten bezinken.
Met deze tips hoop ik je verder op weg geholpen te hebben. In principe kun je al je emoties – waaronder ook frustratie – beheersen. Alleen moet je dan wel je gedachtes de baas kunnen zijn. Kun je jezelf kalmeren en rustig een situatie benaderen? Dan zal frustratie veel sneller verdwijnen. Deze tips zullen vooral helpen positief te blijven tijdens frustraties. En je handvatten bieden om uit de frustratie te komen.